fbpx

[wpseo_breadcrumb]

Spuitbeton geluidscherm Epe

Het ruwe oppervlak van spuitbeton, blijkt geluiddempende eigenschappen te hebben. Om die reden kan het prima toegepast worden op het oppervlak van een geluidscherm. De firma Peek te Houten, heeft Batec BV opgedragen om ca. 2.900 m2 geluidscherm te voorzien van een laag spuitbeton.

Datum:30-11-2015

Het bijzondere aan dit project is de opbouw van het scherm, dat hoofdzakelijk bestaan uit een betonplaten fundering met daarop EPS-blokken (piepschuim). Het betreft een scherm met een lengte van 525m en een hoogte van 2,70m, aan twee kanten te voorzien van een laag spuitbeton met een gemiddelde dikte van 25mm.

Door de inzet van een silo met een droge-spuitpomp van de firma Grouttech, is het mogelijk om een grote hoeveelheid mortel (ca. 200 ton) in een relatief korte tijd van 4 weken te verwerken. Op een normale werkdag is ca. 12 ton spuitmortel te verwerken en daarmee een oppervlak van ca. 150 m2 geluidscherm te bekleden. Hiervoor worden twee ervaren betonspuiters van Batec BV ingezet.

Het verwerken van spuitbeton gaat gepaard met de nodige stofvorming en de aanzienlijke vorming van rebound (spuitafval). Aangezien er geen woningen of wegen direct langs het geluidscherm aanwezig zijn was dit echter geen probleem. De rebound is zelfs gebruikt ter verzwaring van de fundatie. De hoeveelheid afval is daarmee zeer beperkt.

Het ruwe oppervlak van het spuitbeton, wordt direct na het aanbrengen, voorzien van een laagje Curing Compound. Deze vloeistof wordt aangebracht met een drukspuit en zorgt ervoor dat de mortel niet kan uitdrogen en de scheurvorming wordt beperkt.

Na voldoende uitharding van de mortel wordt de fundatie en een gedeelte van de wand aangevuld met een grondwal, zodat het geluidscherm stabiel is en minder kwetsbaar.